Helt fra jeg begynte å arbeide med team, satte jeg opp en liste av teamregler, inspirert av de mange bibelske modellene. Jeg samlet dem i ti punkter. For lettere å huske dem, kalte jeg dem ”De ti bud for teamtjeneste”. Disse var:
1. La lederen få være leder.
2. Finn din plass i teamet.
3. Bli ett med visjonen.
4. Spill de andre gode.
5. Se muligheter der andre ser problemer.
6. Gå en ekstra runde når det trengs.
7. Sett aldri de andre i stikken.
8. Del æren med de andre.
9. Strekk deg gjennom nye utfordringer.
10. Skap fest rundt deg!
I sin kjente bok, med samme tittel, lister John C. Maxwell opp ”De 17 ubestridelige lovene om teamwork”.* Antall punkt er ikke vesentlig, men at de dekker alle de sentrale sider ved det å bygge og utvikle gode team, kortvarige som lengre.
1. La lederen få være leder. Den sikreste veien inn i anarki i alle sammenhenger er når all ledelse pulveriseres. All ledelse er ikke god ledelse, men god ledelse forutsetter både at det er enighet om hvem som er leder og at denne har de rette kvalifikasjoner til å lede. Det å la lederen få være leder er viktig hele tiden, men spesielt når det er spenninger og uenighet i teamarbeidet.
2. Finn din plass i teamet. Et team er sammensatt av forskjellige gaver med ulik styrke som skal utfylle hverandre, og ofte har lederen tenkt den enkelte inn i bestemte oppgaver. Det er viktig å følge denne veiledningen og samtidig være åpen for at oppgavene kan endre seg over tid, både ut fra egen erkjennelse og andres observasjon.
3. Bli ett med visjonen. Vi kommer alle inn i et team med ulike tanker og synspunkter om mål og retning for arbeidet. Da er det viktig å samles om den felles visjonen, som lederen har kalt teamet sammen på, en visjon som bør være koblet tett opp imot en større fellesvisjon for det samlede menighetsarbeidet. Og visjonen må holdes levende; det er lederens oppgave.
4. Spill de andre gode. Alt for ofte ser vi at teamdeltakere blir ”seg selv nok” – ikke først og fremst på grunn av egoisme, men fordi de blir så oppsatt på å gjøre en best mulig jobb på sin tildelte plass. Da blir det dårlig lagarbeid. Derfor er det viktig at lederen fra begynnelsen av får bygd inn en kultur som gjør at vi hele tiden tenker helhet og fellesskap og gjerne ofrer oss for de andre og hjelper dem der det trengs.
5. Se muligheter der andre ser problemer. I alt menighetsarbeid møter vi utfordringer som kan tårne seg opp som uoverstigelige problemer. Da er det avgjørende at vi ikke blir slått ut, men slått inn – slik turboen slår inn og øker ytelseskraften, det vil si at vi blir løsningsorienterte og heller tenker muligheter enn problemer hver for oss og samlet.
6. Gå en ekstra runde når det trengs. Framdriften i et arbeid vil svinge og gå i bølger. Det er normalt. Og det vil svinge ulikt for deltakerne i et team. Når noen er i flytsonen, vil andre ha motbakker å forsere. Først og fremst er det lederens ansvar å følge med og kanskje omfordele oppgaver i en slik situasjon. For alle er det viktig å assistere de andre og ”gå en ekstra mil” der det trengs. Når de sosiale utfordringene tårner seg opp, kan det være nyttig å gå en ekstra runde for å skape forståelse og avklaring og noen ganger ta et oppgjør innad i teamet.
7. Sett aldri de andre i stikken. Når noe går galt, er det lett å skylde på noe eller noen for å komme ut av klemma. Det er aldri en god vei. Det er avgjørende for samholdet i et team at vi hele tiden tenker ”én for alle, og alle for én”, slik at vi – som den største selvfølge – deler gleder og sorger, oppturer og nedturer, seirer og nederlag knyttet til det felles teamarbeidet.
8. Del æren med de andre. Noen ganger er det du som lykkes i arbeidet og som får ros og positiv oppmerksomhet. Da må vi aldri glemme at vi er en del av et hele, at vi bare er et lem på kroppen, og at vi naturlig og uanstrengt deler æren med de andre – slik vi ser utøvere i lagidretter er så flinke til. Vi arbeider sammen og skal stå sammen innad og utad som et lag. En viktig forskjell på et team i Guds rike og andre team, er at vi har en høyere teamleder. Han skal ha æren for alt!
9. Strekk deg gjennom nye utfordringer. De fleste av oss er flinke på noen områder, men mindre kompetente på andre. Dette er normalen, ikke unntaket. Men like normalt er det at vi forsøker å utvide vårt kompetanseområde, at vi strekker oss gjennom nye utfordringer og prøver å lære oss nye ting. Derfor er det god investering i egen utvikling jevnlig å takke ja til oppgaver utenfor komfortsonen.
10. Skap fest rundt deg! Mange miljø er fattige på gode og positive markeringer. Alle liker å sette en tydelig sluttstrek når noe er avsluttet, enten det handler om et midlertidig mål eller et endelig fullført prosjekt. Dette må vi bli flinkere på. Å feire delmål er utrolig godt for både arbeidsmoralen og samholdet i teamet. Og som teamleder er det viktig å heie på sine medarbeidere gjennom ulike oppmuntringstiltak.
*John C. Maxwell: ”De 17 ubestridelige lovene om teamwork”. Hermon Forlag, 2003.