24. mai 2016

Hvordan rekruttere til team?

av Ingrid Halvorsen Heskje

4 HVEM BLIR MED ILLUSTRASJONLeder- og teamfornyelse er et tilbakevendende tema, fordi:

  • Ledere og teamdeltakere slutter, flytter eller endrer tjeneste
  • Arbeidet endrer seg
  • En må alltid ha et øye åpent for gode lederemner og potensielle teamdeltakere.

1. Vær visjonbevisst

Når en rekrutterer folk, dreier det seg først og sist om å nå dem med visjonen for arbeidet. Vi ”lokker” ikke med noen goder, men med drømmen for dette viktige arbeidet. Hvis de kan se seg selv som en del av denne visjonen, har vi kommet et langt stykke på vei! Derfor er det viktig å ha tro på prosjektet selv og slik kunne presentere visjonen med innlevelse og troverdighet.

2. Vær nådegaveorientert

Rekrutteringen av nye bør være mest mulig nådegavebasert. La folk få tjene i samsvar med evner og gaver. Bruk tid på å avklare disse. Opprett nye roller i arbeidet om nødvendig. Hvis det er noen av de som ønsker å være med i det aktuelle arbeidet som har gaver innen felt som kan berike dette, for eksempel innen drama, så la dem få starte dramateam om slike ikke allerede finnes.

3. Vær konkret! Lag gode tjenestebeskrivelser!

Når en utfordrer folk til å være med i et bestemt arbeid, må en være konkret på hva de blir spurt om å gjøre. Beskriv oppgaver og utfordringer så godt som mulig, slik at de får en sunn realisme i forhold til arbeidet for å kunne takle medgang og motgang på en god og konstruktiv måte. La dem få vite hva de sier ja til.

UTFORDRINGER KNYTTET TIL REKRUTTERING

Verdier. Det kan være en utfordring å få flere folk til å prioritere akkurat dette spesielle arbeidet i menigheten som sin tjeneste. I en slik rekrutteringsprosess trenger vi bevissthet rundt gavebredde, kjønnsfordeling, alderssammensetning, oppgaver og målsetting. Derfor må arbeidets visjon og verdier jevnlig løftes fram.

Menighetsfellesskapet. Folk har ulik erfaring med gudstjenestedeltakelse. Derfor er det viktig at lederne er gode modeller og hele tiden løfte fram fellesskapets betydning på en positiv måte og skape motivasjon for tjeneste i fellesskapet.

Ikke ja til alt. Ja-mennesker som ikke klarer å begrense seg til det de kan og har utrustning til, blir ikke lenger en ressurs om de ikke disponerer tiden sin riktig. Her trengs det ofte både individuell veiledning, nådegavekurs og motiverende tjenestebeskrivelser.

Dele visjonen. Noen vet ikke nok om det aktuelle arbeidsområdet de skal tjene i. Det gjør dem mindre funksjonelle. Her blir utfordringen for lederne å spre visjonen, invitere på besøk, og la teamet ditt delta i gudstjenesten.

Kalt til å tjene. Noen kommer til gudstjeneste fordi de er mest opptatt av sine egne behov. Derfor er det viktig å undervise om hva en menighet er, hva vi holder på med – at vi er kalt til å tjene og hjelpe hverandre. Her vil jevnlige prekener om tjenestens viktighet og velsignelse være av avgjørende betydning.

Evighetsperspektiv. Likegyldighet, eller dalende motivasjon, er en annen utfordring som må møtes og overvinnes! Det gjør vi best ved jevnlig å male visjonen og kommunisere hvor viktig arbeidet er for nåtiden og evigheten.

Næring. En annen utfordring er å sørge for at alle medarbeidere får åndelig føde; at ikke tjenesten deres tar for stor plass. Det kan gjøres på forskjellige måter, men egne oppbyggelige samlinger med lederen/lederne bør ha forkjørsrett.

Opplæring. En må også unngå at skottene blir for tette mellom menighetens ulike aldersgrupper. Derfor er det viktig å få rekruttert inn modne kristne som er gode på omsorg og veiledning. Som mentorer, faddere og forbedere. Personer som kan hjelpe og støtte de som er ferske, slik at disse vokser og modnes. Da er det nødvendig med bevisst tenkning rundt hele rekrutteringsprosessen, det vil si når, hvordan, hvorfor og hvem vi spør og hva spør vi dem om. Gi folk betenkningstid, men ikke for lenge, og vær nøye med å følge opp en positiv respons på en forespørsel. Ha klar en plan for opplæring når noen takker ja til å bli med.

Finne sin tjeneste. Det er også en utfordring for alle ledere å legge til rette for at den enkelte i menigheten får mulighet til å tjene i fellesskapet. Det betyr at vi må være kreative både med hensyn til gaver, oppgaver, funksjoner og definerte målgrupper. Presenter de ulike oppgaver i menigheten jevnlig, og gi folk anledning til både å få vite mer om disse, for eksempel ved hjelp av en brosjyre. Legg til rette for umiddelbar tilbakemelding på mulig interesse via et responsark eller noe lignende. Det kan også med hell arrangeres uforpliktende besøk hvor folk blir invitert med for å se hva som skjer i det aktuelle arbeidet.

HVORDAN MØTE UTFORDRINGER KNYTTET TIL REKRUTTERING?

Snakk med Gud!

  • BE! Be konkret. Luk 6: 12-13
  • TRO! Tro at Gud vil sørge for arbeidere. Mat 9: 37 – 38, Sal 20: 4-5
  • VENT! Vær tålmodig og ikke gå foran Gud. Sal 27: 14
  • SØK STØTTE! Engasjer forbedere i menigheten. Apg 13: 1-3

Snakk med lederskapet!

Ha god kontakt med menighetens lederskap og hold dem løpende informert om utfordringer og behov, slik at det blir en god forvaltning av gaver og tjenester til fellesskapets beste. Det bør jevnlig undervises om nådegavene i menigheten og av viktigheten av å være i en tjeneste. Nådegaveseminar kan arrangeres sammen med eller i forståelse med menighetens lederskap, hvor både foreldre, ledere og andre interesserte inviteres. Foreldre, som i hver menighet er en ressursgruppe, vil kunne være mulige nye arbeidere.

Snakk med potensielt nye arbeidere!

De ulike tjenester bør være mest mulig nådegavebasert slik at den enkelte tjener i samsvar med sine evner og gaver. Likevel kan folk gå inn og gjøre en tjeneste for en stund uten at det trenger å være deres spesielle nådegave. Til tider er dette nødvendig for å holde en viktig fellestjeneste oppe. Her kan alle utfordres! Både barn, ungdommer, pensjonister og travle foreldre. Tjeneste handler nemlig både om å gi og få, både om kostnader og belønning. Om offer og trivsel. Det er viktig at det store bildet – at vi er til for hverandre og andre – holdes fram i ledertrening og forkynnelse. Vi har fått et kall av Herren om å vinne disipler, som er en befaling – ikke en anbefaling.

4 HVEM BLIR MED ILLUSTRASJON